Star Hotels Travel Destinations Top places to see in Bulgaria

Top places to see in BulgariaKrushuna Waterfalls, Close to the village of Krushuna, nested in a lush forested landscape among the many karst rock formations, are the Krushuna Falls. The tallest of the falls is 20 meters high, where the turquoise water then splits into smaller falls and cascades over hunks of limestone, forming gentle pools and curious curves in the rock. It is easy for visitors to reach the waterfalls and explore the surrounding area over bridges and steps. One pathway leads to a hidden cave where the source of the waterfall can be found – the spring is said have health benefits and is still a popular spot for locals from the nearby village.

Varna, The sun-splashed favourite of local Bulgarians heading out of Sofia and Plovdiv for the summer, Varna is much more than just your run-of-the-mill resort town on the edge of the Black Sea. Yes sir, with a long and enthralling history, oodles of crumbling Roman bathhouses and elaborate Orthodox architecture (like the almost unpronounceable Dormition of the Mother of God Cathedral), the city appeals to history buffs and culture vultures as well as sun seekers.

Of course, the beaches are still a big factor, and one bustling sand-side promenade beckons travelers with oodles of seafood restaurants and cocktail bars, while lively clubs erupt right on the edge of the shore after dark.

Perhaps the most famous Eastern Orthodox monastery in the world, Rila has risen and risen to become a veritable symbol of the Bulgarian nation.

It entered the UNESCO World Heritage List way back in 1983, hailed for its curious intermingling of Mamluk, arabesque, Byzantine and Romanesque styles, and resplendent iconostases walls, carved meticulously and inlaid with shimmering gold leaf.

An on-site museums helps travelers unravel the more than 1,000 years of history that coalesce at the site, while endless courtyards and peristyles decorated in murals and medieval scenes mean there’s plenty of art and architecture to draw the eye.

Encompassed by endless seas of pine trees that oscillate between verdant green and ice-caked white with the turning of summer and winter, the popular mountain resort town of Pamporovo makes its home amidst the undulating ridges of the southern Rhodope Mountains, just a short jaunt away from the borderlands with Greece.

And while the warmer months here do mean fantastic hiking opportunities along the trails of Smolyan, it’s the snows that really draw the crowds, when the slopes (all 36 kilometers of them) open and chairlifts creak and rattle to the tips of Rhodope with skiers in tow.

Pamporovo is expanding rapidly too, which means it’s certainly one to watch on Eastern Europe’s line-up of budding mountain resorts!

For our dutch visitors:

Sofia, De uitgestrekte hoofdstad van Bulgarije is iets van een lappendeken van zijn eigen verleden. Rond de randen stijgen de grote brutalistische monumenten naar de sovjetregering; eindeloze stromen van koeken snijden hoogbouw.

Dichter bij het centrum en de oude overblijfselen van het Serdica Fort en de Romeins-Byzantijnse kerk van St George zitten in de schaduw van stalinistische gemeentelijke gebouwen.

En dan zijn er de iconische orthodoxe koepels en vergulde bouwwerken van de Alexander Nevski-kathedraal, die glinsteren onder de met sneeuw bedekte toppen van de Vitosha-berg in de verte.

Het is allemaal heel eclectisch, en het lukt zelden om indruk te maken op reizigers die hier een tijdje willen blijven hangen. Extra info Bulgarije Vakantie

Misschien wel het beroemdste Oosters-orthodoxe klooster in de wereld, Rila is opgestaan ??en is opgestaan ??om een ??waar symbool van de Bulgaarse natie te worden.

Het ging de UNESCO Werelderfgoedlijst in 1983 binnen, geprezen om zijn nieuwsgierige vermenging van Mamluk, Arabesque, Byzantijnse en Romaanse stijlen en schitterende iconostase muren, zorgvuldig gesneden en ingelegd met glinsterende bladgoud.

Een museum ter plaatse helpt reizigers om de meer dan 1.000 jaar oude geschiedenis te ontrafelen die zich op de site samenvoegt, terwijl eindeloze binnenplaatsen en peristyles ingericht in muurschilderingen en middeleeuwse scènes betekenen dat er genoeg kunst en architectuur is om het oog te trekken.

UNESCO-getagd en oprijzend als een groot bolwerk op de Balkan tegen de grenzen van Macedonië en Griekenland, is het Pirin National Park een achterland als geen ander in Europa.

In de hoogte verzamelen de met sneeuw gevlekte toppen mistdoppen, terwijl de alpiene valleien worden overspoeld met lawines van bosgroene dennen en dennenbomen en gespikkeld met af en toe een bed van edelweiss.

Ondertussen stelen herten en beren de bossen tot op de dag, en wilde geiten klauteren bovenop de steile afgronden om beschutting te vinden in de rotsachtige spleten en grotten.

Het is nauwelijks een wonder dat deze wordt geprezen als een paradijs voor wandelaars en outdoortypes, met paden die naar de top van Vihren (de hoogste piek) zweven en rond de maar liefst 186 bergmeren weven!

Tags: